Vålådalen har en lång tradition som utgångspunkt för turåkning på skidor. Det finns flera dagsturer i området, både nedan och ovanför kalfjällsgränsen. Terrängen i dalgången skyddar vid hård vind och inbjuder till fin åkning i naturskog. Många väljer även att starta och avsluta flerdagarsturer i Vålådalen, det finns ett antal STF-stugor i området som ligger på 15-20 km avstånd från varandra.

Vid turskidåkning styr väder- och snöförhållanden var det är bra att åka. I Sportboden kan du få dagsaktuella tips, besök oss gärna och fråga!

Markerade turleder i Vålådalen är en del av Södra Årefjällens ledsystem. Led 180-184 utgår från Vålådalen.

 

Guidade arrangemang

Vi tar gärna med dig på en guidad tur. Du kan läsa mer om vad vi erbjuder här.

 

Grundkurs turskidåkning

Under ledning av erfarna guider får du lära dig skidteknik och fjällsäkerhet. Vi övar turplanering, navigering och går igenom vilken utrustning som är lämplig på vinterfjället. Efter avslutad kurs ska du ha tillräckliga kunskaper för att kunna ge dig ut på kortare eller längre turer på egen hand. Kursen startar på fredagen vid lunch och avslutas på söndag eftermiddag.

Denna kurs vänder sig till dig som vill lära dig att åka turskidor, få kunskap för att kunna göra egna turer i framtiden, samt gå med guide för ökad säkerhet och mervärde. Kursen hålls på svenska. Förkunskapskrav: Du ska ha god kondition och klara av fysisk aktivitet under flera timmar per dag i flera dagar.

2024 ger vi kursen vid två tillfällen, 9-11 februari och 8-10 mars. BOKA HÄR!