Fjällvett och säkerhet

Ha alltid karta och kompass med dig!
Kartor över Vålådalsfjällen finns i Fjällstationens butik. Där finns också annan utrustning som hör fjället till. Skidutrustning, vindsäck och spade kan du hyra i vår Sportbod.

Klä dig rätt!
Vindtäta kläder med varma underställ samt förstärkningskläder när du rastar, vindtäta tumvantar och mössa – risken för dåligt väder finns alltid.

Håll koll på väderrapporten!
Var beredd på att vädret snabbt kan skifta från vackert och lugnt till mycket tuffare förhållanden.

Informera om din färdväg!
Se till att någon alltid vet var du befinner dig. Det bästa sättet att lämna färdmeddelande är om du håller kontakt med någon där hemma. Telia har täckning i stora delar av Jämtlandsfjällen. På Vålådalens Fjällstation och i vissa av stugorna, finns böcker för färdmeddelande där du kan skriva in dig. Dessa är till för att hjälpa Fjällräddningen att lokalisera dig om du försvinner. Det är dock ingen som följer upp dessa böcker om du inte rapporteras saknad.

STFs fjällstugor
I STF:s stugor finns enkelt boende och möjlighet att laga mat, köpa enkel mat och andra förnödenheter, slänga sopor och i vissa fall basta. Stugvärden hjälper dig till rätta.

Alla stugor ligger i renbetesland vilket innebär att du som gäst är skyldig att hålla din hund kopplad. Tänk på att även en snäll hund kan störa renarna, visa respekt genom att hålla avstånd.

Läs mer om STFs fjällstugor

Vid olycka
Om olyckan är framme och du behöver tillkalla hjälp, ring 112 och begär Fjällräddningen.

God tur!