Barnens Vålådalen

Vandra med barn

Barnens Vålådalen

Paddla med barn

Barnens Vålådalen

Cykla med barn

Samlas kring elden

Lägereld

Enkla tältturer

I Vålådalen är det lätt att hitta fina tältplatser för den kortare fjällturen. Med mindre barn räcker det att gå några kilometer innan man slår läger för natten. Ofta är det bättre att gå kortare innan man slår läger och sedan göra utflykter och upptäktsvandringar med mindre packning. På kvällen är lägerelden, låsan med varm dryck och sobsäcksmyset oslagbart. Gör du upp eld är det viktigt att ni hittar en plats där detta är okej.  Vi hjälper er gärna med tips inför turen. Ett bra tips är att ha bra utrustning men du behöver inte äga den själv. Viss utrustning kan hyras på fjällstationen. I övrigt samarbetar vi med Rent a Plagg som kan tillhandahålla det mesta inför turen.  Några tips på de första tältplatserna är: Nulltjärn: Här har många barn gjort sin första tälttur. Till fots är det 3 km från fjällstationen. Med bil kan du ta dig hela vägen fram. Här finns vindskydd och utedass om du väljer att stanna direkt vid stranden. Vill du ha lite mer avskildhet kan man följa strandkanten åt båda hållen till man hittar sin oas. Ottfjället Halvägs upp på Ottfjället finns ett vindskydd bredvid ett litet vattenfall. Hit kommer du genom att följa vandringsleden upp mot Ottfjällets topp. Platsen är över trädgränsen och Vålådalens panorama är påtagligt samtidigt är platsen utsatt för vind om det blåser mycket.   Efter en eller två nätter i tältet är det alltid härligt att komma tillbaka till fjällstationen. Här finns dusch, bastu och våffelbuffé som alltid är som härligast efter en fjälltur. Trallcentret serverar även en utsökt espresso som kan passa de vuxna i sällskapet.

  • Barnens Vålådalen

Sköna vandringar

Vandra med barn

Vandra med barn

Äventyret finns direkt utanför dörren. I Vålådalen är det inte långt till spektakulära nipbranter, slingrande fjällåar, vattenfall, knotiga fjälltallar och hemliga raviner. Här kommer du till storslagna platser efter någon kilometer.  Kom ihåg att det inte är avståndet som är viktigt när man tar dagsutflykter med barn. Följ barnets nyfikenhet och utforska området du passerar. Hittar ni några troll? Några bra turtips: Nipan: Bara någon kilometer från fjällstationen ligger vindskyddet Nipan. Här har du fin utsikt in mot Stensdalen och en spännande nipbrant som sluttar ner mot Vålån. På vägen dit passerar du över Vålån via en spännande hängbro. Samtidigt är detta ett perfekt ställe att leka längs åstranden. Ottfjället: Toppturer är roliga. Detta gäller främst lite större barn. På Ottfjället har du valmöjligheten att gå en kortare tur som tar dig till ett vattenfall och ett vindskydd. Här har du utsikten och äventyret för de mindre. Vill du gå lite längre tar du dig upp på Kläppen. Här får du toppkänslan och en makalös utsikt. För de som orkar mer är Ottfjällets östtopp ett perfekt mål. Utsikt i 360 grader och ett äventyr utöver det vanliga. Middagsvalen: Vid grannbyn Vallbo startar turen upp på Middagsvalen. Detta är en kort men händelserik tur som går rakt och brant upp direkt till trädgränsen. Här kommer du till utsikten efter en kilometer. Vägen ner kan du gå mindre brant via den västra leden. 

  • Barnens Vålådalen

Naturlig kunskap

Naturum Vålådalen

Skidlek

Snöskovandring

Kajak

Vandra och paddla i fjällen med familjen!

Vandra och paddla i fjällen med familjen! Datum Juli 5,12,19,26. Augusti 2,9,16,23,30.  I sommar kommer Vålådalens Fjällstation tillsammans med Fjällkajakcenter erbjuda er en ny spännande kombination vid er vistelse i Vålådalen.  Vi har skapat ett paket för dig och din familj där ni kan kombinera vandring i Vålådalens naturreservat samt få en heldag med paddling.   Vi utgår från vackra Ottsjön, omgärdad av mystik och fjälltoppar.  Ottsjön fylls på av kristallklart rent vatten från Vålån som har sin källa långt in i Vålådalsfjällen. Tillsammans med instruktörer från Fjällkajakcenter får ni lära er de allra första grunderna i kajakpaddling under ett par timmar. Efter instruktioner skiljs ni så ni kan fortsätta på en egen hand resten av dagen och finna era egna smultronställen i vikarna och stränder runt sjön. Ni paddlar med stabila, roliga kajaker för alla. Inga krav på förkunskaper utöver simkunnighet. Barn och ungdom paddlar i dubbelkajak med en vuxen. Upptäck även alla andra aktiviteter som vi erbjuder under din vistelse som tex, pumptrackbanan, fiske, rullskidbana, idrottshall, SUP (paddelboard) mm. I vår sportshop kan du hyra cykel, ryggsäckar och kläder och annan utrustning eller få hjälp av våra duktiga personal eller hyra en guide. Varje vecka har vi ett veckoprogram med spännande aktiviteter du kan delta i.    Vandra och paddla familjepaket Boende i familjerum i 3 dygn inkl. halvpension och lunchpaket som ni själva packar från vår frukostbuffé. 1 dag vid kajakcenter med grundkurs och hyra av kajak. Som boendegäst på Vålådalens Fjällstation ingår bastukåta och badtunnor, rullskidbana, pumptrack, tennisbanor, idrottshall och gym i mån av plats.     Pris 4 410 kr per vuxen. Barn och ungdom 6-15 år 2 175 kr.  STF medlem 4 110 kr per vuxen. Barn och ungdom 2 025 kr Barn under 6 år bor och äter gratis vid ej nyttjande av egen säng.  Om ni vill ha självhushåll i stället för ovannämnda paket med pension? Hör av dig till vår bokning, bokningen(at)valadalen.se eller 0647-353 00 Frågor om Fjällkajakcenter! Klicka här!

  • Vandring
  • Barnens Vålådalen

Strandliv

Badliv

Naturlig lek

Naturlig lek

Den naturliga leken

Vi tror på det enkla och det spontana. Att bara vara i naturen är ofta nog spännande för de mindre barnen. Vid den porlande bäcken eller längs med ravinen sätter fantasin igång. Här finns klätterträden, ån, badstranden, vattenfallen, rastplatserna, klättersluttningarna och djurens spår.  Vill man sedan hitta på större äventyr finns stigarna längre ut i vildmarken nära till hands. Dagsvandra eller ta cykeln ut på lederna. Landa vid en härlig rastplats och njut. Det är inte så svårt och det ger härliga upplevelser och ofta minnen för livet.  Med tält eller stugtur kommer du sedan vidare ut i vår vackra natur. Tänk bara på att det inte behöver vara de långa sträckorna som gör den storslagna turen. På vår sportavdelning kan vi hjälpa er att hitta rätt oas för just er.  Ut och lek.   

  • Barnens Vålådalen

Stigcykling

Cykla med barn

Dåligtväder-alternativ

Vålådalens sporthall

Lätta steg

Spring i benen

Skymningsgänget

Skymningsgänget

Barnens egna klubb under loven! Fjällstationens kvällar är mysiga, spännande och ibland lekfulla. Kvällen börjar med en smaskig barnbuffé som serveras samtidigt som vår ordinarie meny. Som familj eller sällskap samlas ni kring middagen för en skön tid tillsammans. När det börjar spritta i benen på barnen kommer vår skymningsguide och tar med alla barn som vill på kvällens äventyr. Ibland är vi ute och ibland är vi inne. Tillsammans ser vi till att barnen får en rolig avslutning på dagen och samtidigt kan ni föräldrar varva ner kring middagen och brasan. Ålder: Runt 5-12 år Tider: 17.00             Barnbuffén är serverad. 18.30             Skymningsguiden kommer till matsalen för samla ihop skymningsgänget. 20.00             Skymningsgänget myser hem till sina familjer.  Aktiviteter:  (reservation för ändringar pga väderförhållande) måndag        Sporthallslek tisdag            Reflexbana (kläder för utelek tas med till middagen) onsdag          Filmtajm torsdag         Snölek (kläder för utelek tas med till middagen) fredag           Sporthallslek   För mer information kontakta vår sportavdelning på: 0647-353 00 eller mejl sporten(at)valadalen.se 

  • Barnens Vålådalen
  • Skymningsgänget
  • Sportlovspaket
  • Sportlov

Hitta balansen

Paddla i Vålådalen

VÅRT NYHETSBREV!


You are now subscribed