Hem

Skogens guld!

Hjortron

Glida fram i tystnad!

Kanot

Dricka kristallklart vatten!

Dricka kristallklart vatten

Vandra

CAMP VÅLÅDALEN

Dagsvandra till Jämtlandsfjällens pärlor Vålådalens Fjällstation är den perfekta utgångspunkten för dagsvandring eller löpning ut i vår vackra fjällvärld. Camp Vålådalen är för dig som vill göra dagsutflykter och varje kväll komma tillbaka till din bas. Du kan njuta av din vandring utan att behöva bära en tung packning, du kommer ”hem” till en skön säng och har tillgång till hela det aktivitetsutbud som fjällstationen erbjuder. I området kring Vålådalen har du välkända utflyktsmål som du når under en dagsvandring. Blanktjärnsrundan, där den berömda tjärnen med sitt turkosa vatten är målet. Pyramiderna och Issjödalen är två av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt – dessutom rasande vackra! Vandringen upp till Kläppen på Ottfjället belönar dig med storslagen utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen. Här finns också kortare vandringar, som en fin tur till Nulltjärn som kanske kan locka med ett bad. Läs mer om vandring och traillöpning i Vålådalen. Våra kunniga medarbetare tipsar gärna om sina personliga favoritställen och ger förslag på spännande aktiviteter. På anläggningen kan du hyra det mesta av den utrustning du behöver under din vistelse: kläder, skor, cyklar, fiskeutrustning, spritkök mm. Under juli och augusti erbjuder vi yoga och massage flera gånger i veckan. Pris från 1 510 kr/person, STF-medlem 1 210 kr. I priset ingår boende i tre nätter med del i dubbelrum och självhushåll i populära Tungården med gemensamt kök. Lakan och slutsstädning ingår inte. Vid boende på Vålådalens Fjällstation ingår alltid idrottskort som ger tillgång till bastu & badtunnor, rullskidbana, gym och sporthall inkl. redskap och bollar i mån av plats. För mer info: 0647-353 00 eller info(a)valadalen.se Erbjudandet gäller under perioden 26 juni till 20 september.

 • sommar aktivteter

Orientering

ORIENTERING

I Vålådalen finns under sommarsäsongen ett antal orienteringskontroller ute i terrängen. Detta är en del av Svenska Orienteringsförbundets projekt Naturpasset. Du lägger din egen bana eller använder ett av de banförslag som vi har tagit fram. Du visar att du har besökt kontrollerna genom att stämpla i ett startkort, och är sedan med och tävlar om fina priser. Naturpasset finns att köpa i receptionen, liksom kompass. Lycka till i skogen! Tid: 10 juli-24 september Pris: 60 kr. Karta med plastficka och startkort ingår Orienteringstävlingen Vålådalens 3-dagars arrangeras i juli varje år. För mer information gå till hemsidan eventor.orientering.se 

 • SOMMAR
 • sommar aktivteter

Vandrare

GÅ PÅ FJÄLLTUR

Fjällvett och säkerhet Ha alltid karta och kompass med dig! Kartor över Vålådalsfjällen finns i Fjällstationens butik. Där finns också annan utrustning som hör fjället till. Skidutrustning, vindsäck och spade kan du hyra i vår Sportbod. Klä dig rätt! Vindtäta kläder med varma underställ samt förstärkningskläder när du rastar, vindtäta tumvantar och mössa – risken för dåligt väder finns alltid. Håll koll på väderrapporten! Var beredd på att vädret snabbt kan skifta från vackert och lugnt till mycket tuffare förhållanden. Informera om din färdväg! Se till att någon alltid vet var du befinner dig. Det bästa sättet att lämna färdmeddelande är om du håller kontakt med någon där hemma. Telia har täckning i stora delar av Jämtlandsfjällen. På Vålådalens Fjällstation och i vissa av stugorna, finns böcker för färdmeddelande där du kan skriva in dig. Dessa är till för att hjälpa Fjällräddningen att lokalisera dig om du försvinner. Det är dock ingen som följer upp dessa böcker om du inte rapporteras saknad. STFs fjällstugor I STF:s stugor finns enkelt boende och möjlighet att laga mat, köpa enkel mat och andra förnödenheter, slänga sopor och i vissa fall basta. Stugvärden hjälper dig till rätta. Alla stugor ligger i renbetesland vilket innebär att du som gäst är skyldig att hålla din hund kopplad. Tänk på att även en snäll hund kan störa renarna, visa respekt genom att hålla avstånd. Läs mer om STFs fjällstugor Vid olycka Om olyckan är framme och du behöver tillkalla hjälp, ring 112 och begär Fjällräddningen. God tur!

 • sommar aktivteter

Bastukåta vinter

BASTUKÅTA & BADTUNNOR

I vår omtyckta timrade bastukåta finns bastu, relaxavdelning med öppen brasa, duschar och omklädningsrum. Utanför väntar varma sköna badtunnor med utsikt mot fjällen. Här kopplar du av på bästa sätt efter aktiva dagar! Bastukåtan är öppen varje dag kl 15–21 för alla gäster boende på Fjällstationen. Bad- och bastuanläggningen går att boka för egna arrangemang.

 • vinter aktiviteter
 • sommar aktivteter

Hantel

GYM

I sporthallen finns ett mindre gym. Främst finns det fria vikter: stänger, vikter och hantlar. Det finns också löpband, roddmaskin och spinningcykel. Det går att köra cirkelträning för mindre grupper. Är ni fler går det bra att utvidga med stationer i sporthallen. Gymet är gratis för boende på fjällstationen. Kod till gymet får du när du checkar in till anläggningen.  Övriga betalar inträde i receptionen i huvudbyggnaden.

 • vinter aktiviteter
 • sommar aktivteter

Sporthallen

SPORTHALLEN

Vålådalen har en fullstor sporthall med en handbollsplan av internationella mått. Här finns även planer för basket, vollyboll, tennis, badminton, innebandy och en låg klättervägg där du klättrar utan säkring. Det finns gymnastikredskap, boxningsutrustning, bordtennisbord mm. Fotbollar, volleybollar, basketbollar, mm  finns i sporthallen. Innebandyklubbor, bordtennisrack, tennisrack och badmintonrack med bollar finns att låna i receptionen. I sporthallen kan idrottsgrupper köra olika typer av fysträning. Det går också att hyra hallen för turneringar eller träning. För konferenser eller fester med flera hundra deltagare, då förvandlar vi  enkelt sporthallen till en gigantisk mötes- eller bankettsal. Gäster som bor på Fjällstationen har fri tillgång till sporthallen när den inte är bokad. Sporthallen går att boka mot betalning om man önskar ha egna aktiviteter. Hallen är delningsbar.

 • vinter aktiviteter
 • sommar aktivteter

Rullskidor

RULLSKIDOR med skidskyttestadio

Rullskidbanan invigdes 2014 och är öppen för allmänheten. Hela banan är fem kilometer med olika slingor, vilket ger stora möjligheter till variation. Ca 3 km av den totala banlängden på 5 km, är elbelyst. Banan håller de mått som krävs för att arrangera internationella tävlingar. Rullskidbanan ansluter till skidskyttestadion och ger skidskyttar utmärkta träningsmöjligheter även sommartid. Asfaltbanan passar också bra för inlines, cykel och rullstol men bara på förfrågan och när inte rullskidor nyttjar slingan.   Vill du förbättra din rullskidåkning? Vålådalens Rullskidskola hjälper dig! Kontakta vår sport avdelning. 

 • sommar aktivteter

Löpning höst

TRAILRUNNING

Vålådalen Fjällstation erbjuder fantastiska träningsmöjligheter och upplevelser för dig som löpare. Vi kan traillöpning och har plockat ut en del guldkorn åt dig. Här arrangeras tävlingar, events och träningsläger. På anläggningen finns idrottsplats, rullskidbana, gym och idrottshall. För grupper erbjuder vi guidade turer, prata med vår sportavdelning. Efter din tur är det skönt med en dusch och en enklare måltid, pratade med vår personal i vårt Trail Center Café där du även kan hyra eller köpa viss förnödenhet och utrustning. Här följer några av de populäraste lederna.  Nulltjärnsrundan 8km: en fin och enkel tur som går i björkskog. Bäverkroken 15km: Skogslöpning med historiska inslag. Blanktjärnsrundan 12,5km: Målet för turen är de magiska smaragdgröna tjärnarna. Ta ett dopp och njut av utsikten mot fjälltopparna.  Ottfjällstoppen 10km: 660 höjdmeter som ger dig betalt i form av magnifik utsikt över fjällen i Vålådalens naturreservat.  Issjödalen - Pyramiderna 32km: Långtur till de magiska Pyramiderna, stigen slingrar sig genom björkskog fram till Issjödalen där kalfjället tar vid. Obs! Själva Pyramiderna är förbjudna att beträda.  Ladda ner vår Trailrunning broschyr över lederna. 

 • sommar aktivteter

Vandring

VANDRING

Vandring i Svensk fjällvandrings vagga. Det är många som hävdar att den platsen är Vålådalen. Härifrån utgår många av de klassiska fjällturerna, både dags- och flerdagarsturer, till fjällstugor som Stensdalen, Vålåstugorna, Lunndörren och Gåsen. På närmare håll finns fina flera fina dagsturer till Blanktjärn, Ottfjället, Pyramiderna och Kyrksten. I Vålådalens fjällvärld hittar du utmaningar oavsett om du är oerfaren fjällvandrare eller en riktig fjällräv. Läs mer i Södra Årefjällens guide  DAGSTURER 1-10 km Nipan (4 km t/r) Vid rastplatsen Nipan har du vidunderlig utsikt. Den ligger högt ovanför Vålån och vetter mot Ottfjället, Rekdalen och Kyrksten. Utgå från ledcentralen mot Lunndörrstugan och ta till höger efter hängbron. Efter ca 1 km når du vindskyddet där du kan sätta dig och bara känna lugnet, eller varför inte plocka fram kaffetermosen! Västra Storbäcken (3 km t/r) När Vålådalens första turist, Minister Thomas, kom till Vålådalen lät han uppföra jaktstugor på Ottfjället. En av dessa stugor byggdes senare om till detta vindskydd som fortfarande står kvar på platsen. Följ leden upp eller gå Elljusspåret baklänges ca 500 m och ta sedan vänster upp på Intervallspåret (Lappvägen). Vindskyddet finner du till höger ca 1 km upp längs vägen. Kläppen på Ottfjället (7 km t/r) Vid slutet av Ottfjällsvägen, ovanför trädgränsen, ligger Kläppen. En liten topp med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen. Följ leden från fjällstationen eller gå Elljusspåret baklänges 500 m, ta vänster på Intervallspåret (Lappvägen) och följ den hela vägen upp. Kom ihåg att ta med kartan så att du vet vad du ser! Kartan heter Z53 och finns att köpa i Fjällstationens butik. Nulltjärn (8 km t/r) Turen startar vid ledcentralen och följer leden mot Stensdalen. Följ sedan skyltningen mot Nulltjärn. En fin och enkel tur som går i björkskogen. Vid stranden finns vindskydd och grillplats. Du kan gå samma led tillbaka eller vika av 100 m genom skogen och följa milspåret hem. Kom ihåg att ta med karta, den heter Z53 och finns att köpa i Fjällstationens butik. DAGSTURER 10-20 km Blanktjärnsrundan (12 km rundtur) En riktig klassiker. Du vandrar över de blomsterrika Matskålsängarna, över myrar och genom björk- och granskog. Du tar dig uppför de höga grusåsarna och möts av Blanktjärnarnas klart turkosa vatten. Bortom trädtopparna ser du kalfjället breda ut sig. Längs vägen ligger rastplatsen Nipan med storslagen utsikt över Vålån. Du väljer om du vill vandra med- eller motsols, leden är enkel att följa åt båda håll och du kommer tillbaka till samma utgångspunkt vid Vålådalens ledcentral. Ottfjällets toppar (12-15 km t/r) Från Vålådalen går det utmärkt att bestiga någon av Ottfjällets toppar. Du väljer själv hur du börjar turen. Följ de markerade lederna från fjällstationen, eller gå Elljusspåret baklänges ca 500 m och tar vänster upp på Intervallspåret (Lappvägen). Det går leder till både Östra och Västra Ottfjällstopparna, men kom ihåg att ta med karta. Fjällkarta över området finns att köpa i Fjällstationens butik. Till Östra toppen är det ca 6 km och den är högst med sina 1 265 m.ö.h. Västra toppen är något lägre och dit är det ca 7 km. Östra Vålådalen/Vallbo (15-20 km t/r) Ta markerad led eller Intervallspåret (Lappvägen) upp på Ottfjället och följ sedan skyltningen till Östra Vålådalen. Turen börjar i björkskogen men tar dig fort upp på kalfjället. Efter några kilometer bär det återigen ner i skogen och leden bjuder på långa utförslöpor. Väl nere i Östra Vålådalen kan du pausa med en våffla på Vålågården. Det går att gena hem från Östra Vålådalen. Fråga personal på Vålågården så visar de dig. Fortsätter du till Vallbo är Lappkapellet ett bra utflyktsmål. Det är byggt av Jon Jonsson, som gjorde sig känd som ”Lappkungen”. Grönvallens Sameviste (14 km t/r) Grönvallen är ett välbevarat sameviste som ligger i skogen mellan kalfjäll och civilisation. Kåtor och byggnader finns kvar, och vindskydd finns för den som önskar fika i lä. Turen går i björkskog längs slingrande leder och är ett utmärkt alternativ när vinden är hård på kalfjället. Issjödalen och Pyramiderna (22 km t/r) En av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. Det mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna. Perfekt formade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten. OBS: Själva Pyramiderna är förbjudna att beträdda för att de skyddas mot slitage. Turen slingrar sig genom björkskog ända fram till Issjödalen. Skyltning från ledcentralen i Vålådalen. Kyrkstenen (från Vålådalen 20 km t/r, från Nulltjärn 12 km t/r) Kyrkstenen är egentligen ett säreget och mytomspunnet klippblock som sticker ut ur Kyrkstensfjället. Legenden berättar om ett samepar som gick dit och mötte en Karolinerpräst för att denne skulle få döpa parets son. Men det var mer än barnet som fick namn. Stenen blev Kyrkstenen, fjället fick heta Kyrkstensfjället och barnet döptes till Fjällsten. Turen går i skyddad terräng och skogen glesnar inte förrän de sista 500 meterna. Vill man gå en längre tur startar man vid Vålådalens ledcentral och börjar med att följa markeringar mot Nulltjärn. För en kortare tur tar man bilen till Nulltjärn och går därifrån. Karta över området finns att köpa i Fjällstationens butik. FLERDAGARSTURER Vålådalen är en mycket populär plats att starta sin fjälltur på. För mer information klicka på länken "flerdagarsturer"

 • sommar aktivteter

Fiske i Vålådalen

FISKE

FISKELYCKA Runt Vålådalen finns fina fiskevatten. Få aktiviteter är så rogivande, men samtidigt så spännande, som att en sen sommarkväll flugfiska i Vålån. Det kan hända att du får upp granna öringar på ett kilo eller kanske kommer en bäver glidande i det klara vattnet. Barnen kan prova fiskelyckan i lättillgängliga Mellandalstjärn och Hästskotjärn. Vill du ha vida vyer så är Midaftonssjöarna på Ottfjället ett alternativ. Missa inte heller klassiska Storån, känd för sitt fina bestånd av grov harr och öring. Men håll hårt i grejerna. Här kan det smälla på ordentligt! Om du vill vandra på näst intill osynliga stigar och vara borta från civilisationen ett par dagar kan du gå söderut från Vålådalen, där tjärnarna ligger som ett pärlband i skogen – Östra Blanktjärnarna, Ångeltjärnarna, Stubbtjärn, Finnångeltjärnarna och slutligen, vid foten av fjällen, Lunndörrstjärnarna. Vill du prova fiskelyckan i strömmande vatten kan du följa Lunndörrsån tillbaka. Fiskekort köps i vår reception, eller på www.natureit.se. Du som fiskar –  Ta med dig skräp och sopor hem. –  Gör inte upp eld utan betryggande säkerhetsåtgärder. Kolla upp vilka regler som gäller i Naturreservatet. – Ha alltid giltigt fiskkort. God fiskelycka!

 • sommar aktivteter

Cykling

CYKLING

Den natursköna cyklingen runt Vålådalens fjällstation är mycket populär, här finns 75 km leder anpassade för cykel. Turer som Blanktjärnsrundan och Bäverkroken är klassiker för den som tycker om cykling i fjällen. Vi kan erbjuda allt från breda spår till teknisk cykling på mindre leder. Vi är Officiellt Vasaloppscenter för cykling, liksom för längdskidor och löpning. Du cyklar i de flesta fall på vandringsleder som är anpassade även för cykling. Vi ber dig som cyklist att visa hänsyn till vandrare och till de regler som gäller i Vålådalens naturreservat. Läs Länsstyrelsens Ledvett. XC-cyklar finns att hyra på Fjällstationen. Boka helst i förväg! Blanktjärnsrundan med Cykel (film av Simon Sjörén)   Trail Center Café  I vårt nyöppnade Trail Center Café får du hjälp av vår cykelexpert Andy White med personal. Här hyr du vanliga- och XC-cyklar, boka guidade turer och cykelskola, samt repration av din cykel. Vårt populära café är den perfekta avslutningen för dagen med våra goda Burritos och kaffe från vår espressomaskin.      Cykeltransfer Vålådalens Fjällstation erbjuder transfer från Undersåkers järnvägsstation, bokas i receptionen. Kom ihåg att säga till att du har cykel med dig! transfer bokas i receptionen på Vålådalens Fjällstation, tel 0647-353 00. Tips på turer Blanktjärnsrundan – (12 km) En omväxlande tur i Vålådalens naturreservat med rolig och utmanande cykling. Vi möter myrar, stor granskog och luftig fjällbjörk, liksom branta rullstensåsar. Väl ute vid Blanktjärnarna väntar klart turkost vatten och fina vyer. Vägen tillbaka är en slingrig, bitvis stenig stig med några roliga utförslöpor. Issjödalen och Pyramiderna – (ca 21 km t/r fr Vallbo, ca 34 km t/r fr Vålådalen) Ge dig ut på en tur som slingrar sig genom björkskog fram till Issjödalen, en av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart. Vägen hit innebär långa spångade partier över stora myrar med fin utsikt, och utmanande partier med mycket sten och teknisk cykling. Efter 7 km passerar du Grönvallens sameviste där kåtor och byggnader finns kvar, liksom ett vindskydd. Väl framme i Issjödalen och uppe på platån bjuds fin stigcykling. Pyramidernas toppar är perfekt formade av inlandsisen och ger associationer till Egypten. OBS: Själva Pyramiderna är förbjudna att beträda på grund av markslitaget. Bäverkroken – (11 km fr Vallbo, ca 25 km fr Vålådalen) Bäverkroken är fin cykling på singeltrack i skogen, blandat med fin grusväg att flyga fram på. Du cyklar i fina skogsmiljöer och passerar den gamla boplatsen som gett namn åt turen, liksom Post-Olles torg. Vålådalen – Vallbo – (7 km enkel väg). Från Vallbo kan du fortsätta ut på Bäverkroken eller till Issjödalen-Pyramiderna. Kläppen på Ottfjället – (7 km t/r) Ovanför trädgränsen med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen, ligger den lilla toppen Kläppen. Följ Intervallspåret upp på fjället. Stigning ca 350 meter. Var uppmärksam vid passering av rullskidbanan – åkarna kommer i hög hastighet! För den som önskar mer lättcyklade leder, kan vi rekommendera våra längdspår (7,5 km och Milspåret Lahti) som är fina cykelstigar på sommaren. Vägen ner till Nulltjärn, till Östra Vålådalen och Vallbo cyklar du enkelt med en vanlig cykel.

 • sommar aktivteter

Kajak Ottsjö

VATTEN

Forsränning - Kajak - Kanadensare - Riverboard - Forskajak - SUP i Vålådalen finns upplevelser för alla som älskar vattenaktiviteter i fjällen. Vålån med sina spännande vattendrag är populär för både forskajak som forsränning. Ottsjön är kajak paradiset och Nulltjärn är familjens favorit för bad och en tur med kanadensare som ni kan hyra på anläggningen. För mer information kontakta sportavdelningen.  0647-353 00 eller sporten(at)valadalen.se  Kajak Ottsjö   

 • sommar aktivteter

Vårt nyhetsbrev!


You are now subscribed