För dig som tycker om längdåkning och önskar det bästa. Gör som eliten – träna i Vålådalen!

Många elitskidåkare har, och har haft, Vålådalen som träningsbas. Namn som Charlotte Kalla, Calle Halfvarsson, Ebba Andersson och Jens Burman inger respekt. Flera skidklubbar och team tränar här både på vintern och under barmarkssäsongen. Självklart är landslagen här och dessutom året runt!  Nedan kan du läsa mer om våra spår, och klicka på länken för att se karta och höjdkurvor. 

Välpreparerade skidspår redan tidigt på säsongen

LÄNGDPREMIÄR 15 OKTOBER 2021 PÅ KONSTGJORDSNÖ! Totalt kommer vi snölägga ca 3,5 km längdspår.  Vid köp av logi ingår alltid spårkort! 

Vår ambition är att erbjuda bästa tänkbara längdspår. Vi har mer än 50 km välpreparerade skidspår med varierande svårighetsgrad. Drygt 7,5 km av dessa är elljusspår. Dessutom är Teknikspåret på idrottsplatsen belyst.

Vi arbetar hårt för att tidigt på säsongen kunna erbjuda skidåkning och öppnar alltid fredag vecka 42, en slinga med sparad konstsnö.

Som ett bevis på vår höga kvalitet är vi även Officiellt Vasaloppscenter.

Du hittar alla våra längdspår på Längdspår.se. Spåravgift är obligatorisk, för boende på Vålådalens Fjällstation ingår både spårkort och tillgång till vallabod. För mer information kontakta vår bokning på 0647-353 00 eller [email protected] 

Våra spåravgifter

Vålådalens skidspår

Elljusspåret

2 km, 3 km, 4 km, 5 km eller 7,5 km. Ett flackt spår i härligt böljande terräng som även mindre vana skidåkare klarar. Spåret går i skyddad terräng och är ofta fint även blåsiga dagar. Belysning varje dag kl 06-11 och 15-22.

Sapporospåret 6,5 km + 3,5

Vårt tuffaste spår, som elitskidåkarna gillar och kör med ett leende på läpparna. Genom fjällbjörkskogen, backe upp och backe ned svänger spåret hit och dit, den ena kurvan värre än den andra. Vågar du dig runt belönas du med fantastisk utsikt över fjällvärlden.

Sapporospåret

Lill Sapporo

Ett lätt spår som snirklar sig fram innanför Sapporospåret. Samma fantastiska miljö som på Sapporo, men med flack och avkopplande dragning. Passar alla oavsett nivå. Spåret nås med fördel via liften och avslutas med lång utförslöpa på Intervallspåret ner till Elljusspåret.

Lahtispåret 10 km (milspåret)

Lahtispåret är Mathias Fredrikssons favoritspår. En tuff start uppför, men sedan böljar spåret fint i skogen längs fjällsidan.

Lahtispåret

Lake Placidspåret 3 km

Vill du plocka höjdmeter väljer du Lake Placidspåret (tidigare Stickspåret), kanske som ett alternativ till Intervallspåret när du ska upp till Sapporospåret. Spåret går genom varierad terräng av granskog och tallmyrar. Höjdskillnaden är 120 meter på tre kilometer.

Intervallspåret 3 km

Spåret nås via Elljusspåret och går i en lång sluttning längs Ottfjällsvägen, perfekt för intervallträning. Spåret är även ett bra alternativ när man ska ner från fjället. Det ansluter till Sapporo- och Lake Placidspåren. Här når du även de båda vindskydd som finns vid Ottfjällsvägen, fina dagar rekommenderas det övre för en paus med fantastisk utsikt. Spåret används ofta och gärna av turåkare på väg till eller från Ottfjällets toppar.

Holmenkollenspåret 17,5 km

Ett relativt flackt spår som i stort sett följer höjdkurvorna runt Vålåsen, genom gammelskog och över myrstråk. Har du ögonen öppna kan det mycket väl hända att du ser järv- eller lospår. Spåret passar både för den som vill träna inför Vasaloppet och den som vill ha en fin dagstur.

Holmenkollenspåret

Praktisk information

Åkriktning: Samtliga spår har motsols åkriktning.
Klassiskt & Skate: Samtliga spår är dragna för både klassiskt och skate
Pulkor: Om du drar fjällpulkor för barn eller packning åker du på den sida av spåren som är preparerade för skate. Chariotpulkor med skidor går att använda både i det klassiska spåret och på skatedelen.
Hundar: När vi bara har ett konstsnöspår (innan den naturliga snön fallit) har vi hundförbud i detta spår. I övrigt är hundar välkomna. Försök att inte springa i de klassiska spåren och plocka upp hundbajset om det hamnar på spårbädden.