FLERDAGARSTURER

Vålådalen är en mycket populär plats att starta sin fjälltur på. Här nedan följer några alternativ för dig som även vill avsluta din fjälltur här. Avstånden är angivna från Vålådalen till respektive stuga.

Stensdalsstugan (14 km) Just nedanför Lillstensdalsfjällets karaktäristiska ”näsa” finns en av Jämtlandsfjällens vackraste stugplatser. Stugan ligger på 750 m ö h, inbäddad i björkskog. Ån går precis utanför husen och den vedeldade bastun höjer mysfaktorn. Totalt finns här 50 bäddar. Leden till Stensdalen börjar vid ledcentralen i Vålådalen och går mestadels i skog. Terrängen är lätt och sträckans mer kuperade parti är mellan 10-12 km, innan leden återigen flackar ut. Från Stensdalen går leder till Vålåstugorna och Gåsen.

Vålåstugorna (20 km) Ute på fjället på andra sidan Vålåvalen ligger Vålåstugorna, där vyerna från middagsbordet är svårslagna. Stugplatsen ligger 900 möh och har sammanlagt 50 bäddar. Leden till Vålåstugorna går att dela in i två delar. Den första milen går i björkskog och är relativt flack, tills leden når Skaftet och det går uppför i två kilometer. Väl ovanför trädgränsen, har du 10 kilometers vandring i öppet fjällandskap kvar. Där leden delar sig går en avtagsled ner till Stensdalen och den vänstra fortsätter i lättsam terräng fram till Vålåstugorna. Härifrån går leder till Lunndörren, Helags och Gåsen.

Lunndörrsstugan (14 km) Lunndörrsstugan är vackert belägen vid Lunndörrspassets norra mynning. Förutom att dalgången är intressant ur ett geologiskt perspektiv, så var det också en viktig färdväg under vikingatiden. Tjärnen bredvid stugan fungerar som vattenhål och den vedeldade bastun är en fröjd för varje frusen fjällresenär. Här, på 802 möh, finns totalt 25 bäddar som väntar på dig. Från Lunndörren går leder till Vålåstugorna, Anarisstugan och Tossåsen, byn på andra sidan Lunndörren.

Anarisstugan (18 km från Vallbo) En av Jämtlandsfjällens minsta stugplatser ter sig som en dröm för den som söker vildmarks- upplevelser. Anaris är platsen för livsnjutare som inte räds ensamheten. Här finns förutom frisk luft och tystnad, också ett av Jämtlands bästa fiskevatten.