Trail Center Café med cykeluthyrning och guidning

I vårt Trail Center Café får du hjälp av vår cykelexpert Andy White med personal. Här hyr du stigcyklar, bokar guidade turer och cykelskola. Vi har även verkstad och reservdelar om din egen cykel strular.
Vårt populära café är den perfekta avslutningen för dagen med våra goda wraps och kaffe från vår espressomaskin.

Cyklingen runt Vålådalens fjällstation sker på leder som delas med vandrare och löpare. Som cyklist har du ansvar att varje möte sker på ett lugnt och trevligt sätt. Turer som Blanktjärnsrundan och Bäverkroken är klassiker. I Vålådalen finns allt från breda spår till teknisk cykling på mindre leder. 

Vi ber dig som cyklist att visa hänsyn till vandrare och till de regler som gäller i Vålådalens naturreservat. Läs Länsstyrelsens Ledvett. XC-cyklar finns att hyra på Fjällstationen. Boka helst i förväg!

Vissa perioder på året avråder vi cykling till några avgränsade områden för att minska störningen av renarna. Detta är t.ex. vid kalvning eller märkning. Kolla med oss eller se på vår Facebooksida om hur läget är när du skall ut.

 

Cykeltransfer

Vålådalens Fjällstation erbjuder transfer från Undersåkers järnvägsstation, bokas i receptionen. Kom ihåg att säga till att du har cykel med dig! transfer bokas i receptionen på Vålådalens Fjällstation, tel 0647-353 00.

Tips på turer

Blanktjärnsrundan – (12 km) En omväxlande tur i Vålådalens naturreservat med rolig och utmanande cykling. Vi möter myrar, stor granskog och luftig fjällbjörk, liksom branta rullstensåsar. Väl ute vid Blanktjärnarna väntar klart turkost vatten och fina vyer. Vägen tillbaka är en slingrig, bitvis stenig stig med några roliga utförslöpor.

Issjödalen och Pyramiderna – (ca 21 km t/r fr Vallbo, ca 34 km t/r fr Vålådalen) Ge dig ut på en tur som slingrar sig genom björkskog fram till Issjödalen, en av fjällvärldens mest intressanta platser ur geologisk synpunkt. Här syns tydliga spår av istidens framfart. Vägen hit innebär långa spångade partier över stora myrar med fin utsikt, och utmanande partier med mycket sten och teknisk cykling. Efter 7 km passerar du Grönvallens sameviste där kåtor och byggnader finns kvar, liksom ett vindskydd. Väl framme i Issjödalen och uppe på platån bjuds fin stigcykling. Pyramidernas toppar är perfekt formade av inlandsisen och ger associationer till Egypten. OBS: Själva Pyramiderna är förbjudna att beträda på grund av markslitaget.

Bäverkroken – (11 km fr Vallbo, ca 25 km fr Vålådalen) Bäverkroken är fin cykling på singeltrack i skogen, blandat med fin grusväg att flyga fram på. Du cyklar i fina skogsmiljöer och passerar den gamla boplatsen som gett namn åt turen, liksom Post-Olles torg. Vålådalen – Vallbo – (7 km enkel väg). Från Vallbo kan du fortsätta ut på Bäverkroken eller till Issjödalen-Pyramiderna.

Kläppen på Ottfjället – (7 km t/r) Ovanför trädgränsen med utsikt över en stor del av Jämtlandsfjällen, ligger den lilla toppen Kläppen. Följ Intervallspåret upp på fjället. Stigning ca 350 meter. Var uppmärksam vid passering av rullskidbanan – åkarna kommer i hög hastighet! För den som önskar mer lättcyklade leder, kan vi rekommendera våra längdspår (7,5 km och Milspåret Lahti) som är fina cykelstigar på sommaren. Vägen ner till Nulltjärn, till Östra Vålådalen och Vallbo cyklar du enkelt med en vanlig cykel.